Nous somme desolés. Cette page n'est pas trouvable en votre choisie langue. Pour cela vous pouvez lire cette page en hongrois. C'est possible que vous pouvez trouver cette page en une autre langue aussi excepté votre choisie langue. ?

EFIB Workshop on Food Waste Utilization Brüsszel, 2015.10.27

2015.10.27-én reggel 5kor indult a Ryanair megbízásából a Wizzair-es kisbuszom, a szokásosnál jobb állapotú volt (pl fogott a fék). Az online check-in miatt gyorsan a tranzitba értem, ahol szendvicseimet reggeliztem, és kicsit dolgoztam. A gép (Boeing 737-800) fapadosabb volt a wizzairhez (Airbus-300) képest (pl. nincs újságtartó az előző ülés hátán, stewardok voltak stewardess-ek helyett stb.), de hát ez amerikai gyártmány :, viszont pontos volt szemben a wizzair 20-40p késésével. A reptéri buszt is online intéztem, így gyorsan felszállhattam, és már indult is. Brüsszelben azonban kicsit nehezen tájékozódtam, mivel csak a google áttekintő térképe volt nálam A5-ösben kinyomtatva, így jóki skerülővel többször megkérdezve találtam meg az ici-pici szállodát (Hotel Mozart) a belváros egyik eldugott kis utcácskájában. Szép, stilizáló szálloda, 50cm széles(!) lépcsővel és 50x50-es ajtó nélküli(!)felvonóval, illetve a városba távozáskor kötelező kulcs leadással. A szobámban megettem a szendvicseimet, és az emailem feldolgozásán kívűl a workshopra készültem. Időben, kényelmesen odaértem a regisztrációra, ahonnan többekkel csak összevissza bolyongva találtuk meg a termet. A Workshopot James Clark a Yorki egyetem professzora nyitotta meg, és előszőr előadások hangzottak el, melyek közül a görög ismerős Apostolis Kutinas előadása volt a legérthetőbb és leginformatívabb. Az előadások végén pedig 3 csoportba rendeződtünk és megpróbált minden csoport válaszolni a kapott kérdésekre, a válaszokat pedig kijelölt moderátorok jegyezték le, majd újrakeveredés után lehetett a következő moderátorhoz jutni. Az idő szűke miatt (elhúzódtak az előadások) csak 1 váltásra (azaz 2 moderátorra) jutott mindenkinek ideje, mindkétszer sikerült hozzátennem egy-egy elemet: amikor a FOOD-WASTE alapú TOP 5 bioüzemanyagokhoz kellett rangsort felállítani, az izoprén kimaradt volna, ha nem dobom be, illetve a top5 bio-chemicals-nél pedig az enzimeket hagyták ki, majd vették be javaslatomra. A végén még Kutinas-szal megbeszltem, hogy emlékszike még közös pályázati multunkra, és pozitívan válaszolt, illetve az előadásához feltett kérdéseimre is készségesen felelt. A rendezvényt az EFIB nyitó fogadása zárta a kiállítási csarnokban. Itt számomra a kiállítás hozott információt: szórólapokat az EuropaBio-tól, melyek megvalósult statisztikákat hozták (pl. az EU munkaerejének 17%-át a biotechnológia foglalkoztatja stb.; kiállított, német alkatrészekből franciák által szerelt/forgalmazott 20L-es fermentor kerekes asztalra szerelve; végül egy sor PLA és más biotechnológiai alapú piaci termék (PLA farmer stb.) okozott kellemes perceket. Visszamentem a Hotelba átöltözni, majd realizáltam, hogy a hazafele géphez (beszállókártya szerint 9:14-kor befejezik a beszállást a 9:40-es induláshoz) a reggel 7:30-as reptéri buszt kell elérnem, ám a reggeli csak 7:15kor kezdődik mert -a recepciós szerint- frissen sül, és 7:00-ra max tea lesz kész. Ezért elgyalogoltam a buszhoz, hogy lemérjem mennyi ideig tart kiérni (16-18perc), majd onnan (Midi Station) elcaplattam a tavalyi városnézésre fejből emlékezve a királyi palota mellett az EU parlamentig, majd vissza a hotelhez. Útközben a belvárosban intéztem souvenireket otthonra, majd omlettet vacsoráztam. 2015.10.28. reggel 6 után keltem, és 7:00-ra lementem a reggelihez, de ott valóban azt mondták csak inni tudnak adni, mert a többi még nincs kész. Mivel a teára is 5percet vártam, majd olyan forrót kaptam, h. alig tudtam inni, megegyeztem a nénivel, h. a terítékkel asztalra kitett sajtból és narancsléből azért megreggelizhetek. Mire ezzel és a forró teával kész lettem már 7:12 volt, így bár utánam szóltak, h. elkészült a croissant, azt már nem tudtam magamhoz venni, hanem futásnak eredtem a busszhoz. A futás nem volt hiába való -gondoltam- mert a buszt elértem, és mire az ülőhelyemen elrendeztem magam (szárogattam az izzadtságomat), el is indultunk. A reptéren 10-15p alatt beértem a kapuhoz, ahol kellemetlenül arcon csapott a következő: 9:15kor kezdik és nem befejezik a beszállást!!! Megnéztem ismét a beszállókártyámat, amin csak magyarul szerepelt és rosszul. Ha jól írták volna, simán reggelizhettem volna. Köszönjük Ryanair a ma reggeli hibás fordítást!! Mentségükre szóljon, hogy viszont visszefele is annyira időben érkeztünk, hogy a Wizzair-es kisbusz sofőr nehezen talált a papírján, mert csak a következő fuvarba voltam besorolva. Szerencsém volt tehát, mert a következő fuvarral késtem volna a BIM laborról, de így kényelmesen beértem.








A Kocka