Sorry, this site wasn't found in your selected language. Hence you can see the site in Hungarian. Maybe you can find it in other languages too except your selected language. ?

EFIB Workshop on Food Waste Utilization Brüsszel, 2015.10.27

2015.10.27-én reggel 5kor indult a Ryanair megbízásából a Wizzair-es kisbuszom, a szokásosnál jobb állapotú volt (pl fogott a fék). Az online check-in miatt gyorsan a tranzitba értem, ahol szendvicseimet reggeliztem, és kicsit dolgoztam. A gép (Boeing 737-800) fapadosabb volt a wizzairhez (Airbus-300) képest (pl. nincs újságtartó az előző ülés hátán, stewardok voltak stewardess-ek helyett stb.), de hát ez amerikai gyártmány :, viszont pontos volt szemben a wizzair 20-40p késésével. A reptéri buszt is online intéztem, így gyorsan felszállhattam, és már indult is. Brüsszelben azonban kicsit nehezen tájékozódtam, mivel csak a google áttekintő térképe volt nálam A5-ösben kinyomtatva, így jóki skerülővel többször megkérdezve találtam meg az ici-pici szállodát (Hotel Mozart) a belváros egyik eldugott kis utcácskájában. Szép, stilizáló szálloda, 50cm széles(!) lépcsővel és 50x50-es ajtó nélküli(!)felvonóval, illetve a városba távozáskor kötelező kulcs leadással. A szobámban megettem a szendvicseimet, és az emailem feldolgozásán kívűl a workshopra készültem. Időben, kényelmesen odaértem a regisztrációra, ahonnan többekkel csak összevissza bolyongva találtuk meg a termet. A Workshopot James Clark a Yorki egyetem professzora nyitotta meg, és előszőr előadások hangzottak el, melyek közül a görög ismerős Apostolis Kutinas előadása volt a legérthetőbb és leginformatívabb. Az előadások végén pedig 3 csoportba rendeződtünk és megpróbált minden csoport válaszolni a kapott kérdésekre, a válaszokat pedig kijelölt moderátorok jegyezték le, majd újrakeveredés után lehetett a következő moderátorhoz jutni. Az idő szűke miatt (elhúzódtak az előadások) csak 1 váltásra (azaz 2 moderátorra) jutott mindenkinek ideje, mindkétszer sikerült hozzátennem egy-egy elemet: amikor a FOOD-WASTE alapú TOP 5 bioüzemanyagokhoz kellett rangsort felállítani, az izoprén kimaradt volna, ha nem dobom be, illetve a top5 bio-chemicals-nél pedig az enzimeket hagyták ki, majd vették be javaslatomra. A végén még Kutinas-szal megbeszltem, hogy emlékszike még közös pályázati multunkra, és pozitívan válaszolt, illetve az előadásához feltett kérdéseimre is készségesen felelt. A rendezvényt az EFIB nyitó fogadása zárta a kiállítási csarnokban. Itt számomra a kiállítás hozott információt: szórólapokat az EuropaBio-tól, melyek megvalósult statisztikákat hozták (pl. az EU munkaerejének 17%-át a biotechnológia foglalkoztatja stb.; kiállított, német alkatrészekből franciák által szerelt/forgalmazott 20L-es fermentor kerekes asztalra szerelve; végül egy sor PLA és más biotechnológiai alapú piaci termék (PLA farmer stb.) okozott kellemes perceket. Visszamentem a Hotelba átöltözni, majd realizáltam, hogy a hazafele géphez (beszállókártya szerint 9:14-kor befejezik a beszállást a 9:40-es induláshoz) a reggel 7:30-as reptéri buszt kell elérnem, ám a reggeli csak 7:15kor kezdődik mert -a recepciós szerint- frissen sül, és 7:00-ra max tea lesz kész. Ezért elgyalogoltam a buszhoz, hogy lemérjem mennyi ideig tart kiérni (16-18perc), majd onnan (Midi Station) elcaplattam a tavalyi városnézésre fejből emlékezve a királyi palota mellett az EU parlamentig, majd vissza a hotelhez. Útközben a belvárosban intéztem souvenireket otthonra, majd omlettet vacsoráztam. 2015.10.28. reggel 6 után keltem, és 7:00-ra lementem a reggelihez, de ott valóban azt mondták csak inni tudnak adni, mert a többi még nincs kész. Mivel a teára is 5percet vártam, majd olyan forrót kaptam, h. alig tudtam inni, megegyeztem a nénivel, h. a terítékkel asztalra kitett sajtból és narancsléből azért megreggelizhetek. Mire ezzel és a forró teával kész lettem már 7:12 volt, így bár utánam szóltak, h. elkészült a croissant, azt már nem tudtam magamhoz venni, hanem futásnak eredtem a busszhoz. A futás nem volt hiába való -gondoltam- mert a buszt elértem, és mire az ülőhelyemen elrendeztem magam (szárogattam az izzadtságomat), el is indultunk. A reptéren 10-15p alatt beértem a kapuhoz, ahol kellemetlenül arcon csapott a következő: 9:15kor kezdik és nem befejezik a beszállást!!! Megnéztem ismét a beszállókártyámat, amin csak magyarul szerepelt és rosszul. Ha jól írták volna, simán reggelizhettem volna. Köszönjük Ryanair a ma reggeli hibás fordítást!! Mentségükre szóljon, hogy viszont visszefele is annyira időben érkeztünk, hogy a Wizzair-es kisbusz sofőr nehezen talált a papírján, mert csak a következő fuvarba voltam besorolva. Szerencsém volt tehát, mert a következő fuvarral késtem volna a BIM laborról, de így kényelmesen beértem.








A Kocka