A honlap egyetlen intézménynek sem hivatalos oldala. Bővebben az impresszumban... > Események > 2007–2008 > Véradás, 2008. II. 8. <előző | következő>

A Baár–Madas Református Gimnázium a centenárium évében felújította régi hagyományát, a véradó nap szervezését.

A tavalyi, rendkívül sikeres véradáson több mint félszázan jelentek meg, huszonhárman életükben először adtak vért. Az önkéntes véradók között volt számos 12. évfolyamos, 18. életévét nemrég betöltött diák, pedagógus kolléga, technikai dolgozó és szülő is. A véradó napot idén is megrendezzük 2008. február 8-án, pénteken 13 és 17 óra között az iskola orvosi rendelőjében.

Ha Ön egészséges, még nem töltötte be a 60. életévét és úgy érzi, hogy segíteni tud a rászoruló betegeken, jöjjön el a véradásra! Ezzel nem csak másokon segít, hanem Ön is átesik egy szűrővizsgálaton, ami az aktuális egészségi állapotáról ad felvilágosítást!

Amit nagyon fontos tudni:

 • minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév szükséges
 • regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya kötelező
 • két véradás között minimum 56 nap várakozási idő szükséges
 • férfiak évente négyszer, nők háromszor adhatnak vért
 • a levett vérmennyiség 450 ml; ez az egészséges szervezet számára nem megterhelő, mert ennyi tartalék vér állandóan jelen van a szervezetben
 • előtte étkezni kell, és sok folyadékot kell fogyasztani
 • füllyukasztás, testékszer-behelyezés, tetoválás, akupunktúra után egy év a kötelező várakozási idő
 • a vér élő szövet, a tudomány mai állása szerint semmi mással nem pótolható
 • a gyógyszerszedés önmagában nem kizáró ok, a helyszínen lévő orvos felelősséggel dönt erről (gyógyszertől, betegségtől függően)
 • a véradás teljes folyamata mintegy fél órát vesz igénybe napi munkájából
 • egy egységnyi levett, kivizsgált vérrel három ember életét mentheti meg, hiszen mindenki csak a számára szükséges alkotóelemet kapja
 • mindig steril, egyszer használatos eszközökkel dolgozunk, a fertőzésveszély kizárt

Köszönöm, hogy elolvasta felhívásunkat; ha teheti, ajánlja ismerőseinek is!

Kérem, hogy véradási szándékát az alábbi e-mail címen, vagy telefonszámon jelezze:

 • vedono-bmrg@freemail.hu
 • (1) 212 14 94/114 (az iskola orvosi rendelője)

Monostori Krisztina védőnő

kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 00:57:47
kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 00:58:45
kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 01:00:29
kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 01:27:28
kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 01:27:44
kép: Bujdosó Márk
készült: 2008. II. 8. 01:30:31
Véradó nap

2008. február 8-án, pénteken az iskola-egészségügyi szolgálat a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetével együttműködve véradó napot szervezett. A megjelenések száma meghaladta a tavalyi létszámot, mely jelzi, hogy a dolgozók, tanulók és szülők között igen magas az önzetlen segítő szándékkal rendelkezők aránya. Ugyan nem mindenki adhatott vért, egyrészt egészségügyi (pl. vérszegénység), másrészt technikai (megfelelő iratok hiánya) okok miatt, de a véradó nap így is sikeresnek nevezhető. Életükben először 18 fő –egy pedagógus és 17 tizenkettedikes, a 18. életévét nemrég betöltött diákunk– adott vért. Rajtuk kívül pedagógusok, szülők, az iskola technikai dolgozói, illetve a környéken lakó, dolgozó önkéntes véradók jelentek meg az iskola orvosi rendelőjében a véradáson. A Vöröskereszt 10 000 Ft értékű nyelvtanfolyamon való részvételre jogosító utalvánnyal, az iskola centenáriumi évkönyvvel, illetve a véradó nap alkalmából kibocsátott emléklappal köszönte meg a részvételt. A kalória és folyadékpótlásról –kellemes hangulatú beszélgetések mellett– finom szendvicsekkel, pogácsával, süteménnyel, teával tudtunk gondoskodni, melynek elkészítésében a konyha dolgozói voltak segítségünkre.

Ezúton is köszönetet mondunk minden megjelenőknek, résztvevőnek! Jövőre mindenkit szeretettel visszavárunk – az idei év tanulsága, hogy a véradásra az egészségünk megőrzésével készülni kell, az előírt feltételeket pedig a szigorú szabályok miatt feltétlenül be kell tartani!

Jámborné Monostori Krisztina