A honlap egyetlen intézménynek sem hivatalos oldala. Bővebben az impresszumban... > Események > 2005–2006 > Pocking, 2006. VI. 26-VII. 3. <előző | következő>

Testvériskolánk: Wilhelm-Diess Gimnázium, Pocking

Újra Pocking – Hurrá utazunk!

-Megérkezett Stefan Radlingen válasza - mondta lelkesen a barátnőm. - Azt írja, hogy egy lánynak még nincs helye. Sürgősen találni kell valakit, aki elszállásolja.
-Áruld már el, ki az a Stefan Radlingen? - kérdezte Bernadett.
-A pockingi testvériskolánk egyik tanára. Tudod, ahol én is voltam nyáron. Minden évben hozzájuk utazunk Németországba egy hétre. Ez nagyon jó kikapcsolódás és nyelvtanulási lehetőség is egyben. Úgy sajátítjuk el a nyelvet, hogy közben megismerjük egy idegen ország kultúráját, szokásait, és betekintést nyerhetünk a fogadócsaládok hétköznapi életébe.

Idén nyáron is nagyon tartalmasan telt az ott töltött idő, minden napra jutott valami érdekes program, úgy, hogy közben még szabadidőnk is jócskán maradt. Június végi kirándulásunk első napja az utazás izgalmáról és a megérkezés öröméről szólt. Már mindenki tudta melyik német családhoz kerül, néhányan már több levelet is váltottak cserepartnerükkel. Megérkezésünk után rögtön másnap három tanórán vendégeskedtünk az ottani gimnáziumban, majd szabadprogram következett, amit a többség a helyi tónál strandolással töltött. Az idő szerencsére nekünk kedvezett, ottlétünk alatt igazi nyári meleg volt, mindössze egyszer esett az eső. A hét további napjain számos környező városban jártunk: Ragensburg lenyűgözött minket középkori jellegével, építészeti stílusával. Müncheni látogatásunk egybeesett a Futball Világbajnokság egyik elődöntőjével, amelyen a németek az argentínok fölött győzelmet arattak, amelyet az országon végigvonuló éljenző ünneplés követett. Többeknek hatalmas élményt jelentett a Müncheni Olimpiai Stadion meglátogatása, ahol az öltözőktől a pályákig mindent megmutattak. Különösen a 22 személyes csocsóért lelkesedtünk, s azonnal játszani is kezdtünk. A Passau-i városnézés keretében Gizella királyné sírját is meg tudtuk nézni. A városnézés és múzeumlátogatás mellett egyéb szórakozási lehetőségek is adódtak. Kísérőtanáraink örömmel osztották meg velünk tudásukat, őket anyanyelvi idegenvezetők egészítették ki. A fogadódiákok velünk nagyjából egykorúak, így sok közös esti és napközbeni elfoglaltságot találtunk.

Az egyébként kevésbé beszédesek is rákényszerültek a tanult nyelv folyamatos használatára.

Ez a "kis kiruccanás" olyan jól szokott sikerülni, hogy többen vannak, akik évről-évre részt vesznek ezen az utazáson.

Októberi viszontlátogatásuk lehetővé teszi, hogy a német diákok megismerhessék egy kicsit hazánkat is.

Kövi Mariann és Muzsnai Bernadett, 11. b