A honlap egyetlen intézménynek sem hivatalos oldala. Bővebben az impresszumban... > Események > 2006–2007 > 1907 perces foci, 2007. IV. 27-28. > További mérkőzések <előző | következő>

A Baár–Madasban 1907 perces meccsel emlékeztek az iskolaalapításra

A sport a nevelés egyik fontos eszköze – vallják a százéves Baár–Madas Református Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tanárai, vezetői. Jelenleg tizenkét évfolyam huszonkét osztályában közel hétszáz gyerek tölti itt napjai egy részét, és életükben nagy szerepe van a testmozgásnak, a sportnak.

Margay Sándor

Az alapításának századik évfordulóját ünneplő intézményben a különböző kulturális rendezvények mellett sporttal is megemlékeztek a jubileumról. A tanárok, a mostani és a volt diákok egyaránt pályára léptek az 1907 perces kispályás labdarúgó-mérkőzésen. Projektoros kivetítőn lehetett követni az adott meccs állását, valamint az egész eseményből hátralévő időt.

Kék-fehérben

A futballnak komoly hagyományai vannak a Baár–Madasban, a két esztendeje nyugdíjba vonult testnevelő, Bejek Géza megszállottja volt ennek a játéknak. Az iskola együttesei számos kerületi és fővárosi tornán vettek részt sikerrel. A sportág népszerűsége töretlen, a centenáriumi mérkőzésen óránkénti váltásban mintegy kétszázötvenen rúgták-fejelték a bőrt az iskola nagyobbik tornatermében – nem csak fiúk, lányok is.

–A kék és a fehér emlékpólókat az egyik szülő segítségével erre az alkalomra készíttettük, ezekben játszanak a résztvevők – magyarázta Tombor László igazgató. – Először a tanárok és a református lelkészek fociztak, utóbbiak között szerepelt Szabó István, a Dunamelléki egyházkerület püspöke is. A testnevelő kollégák igyekeztek azonos erősségű csapatokat összeállítani, hogy minden pályára lépő diáknak legyen sikerélménye.

Egy-egy gárda kétszer-háromszor, némelyik együttes négyszer jutott szóhoz a közel másfél napos meccs során. Arra külön figyeltek a szervezők, hogy este tíztől reggel hatig csak a középiskolás korúak játsszanak. A szünetekben a számítógépteremben vagy filmvetítéseken pihenhettek a diákok, éjszaka hálózsákban, a saját osztályukban is alhattak.

Heti három óra

Aki megéhezett, megszomjazott, és nem hozott magával ennivalót, többféle zsíros kenyér és üdítő közül választhatott. Jó néhány szülő ezek révén járult hozzá az évforduló sportos megünnepléséhez.

A Baár–Madas diákjainak sportolásáért három kitűnően képzett testnevelő felelős. Bognár Barnabás és Dobrosi Márta a kosárlabda, a gyógytestnevelésre szorulókkal is foglalkozó Barta Andrea a kézilabda avatott ismerője. Természetesen más sportágak is szerepelnek a heti három testnevelésórán. A kosárcsapatok számos jó eredményt értek már el a különböző tornákon, így például a református középiskolák országos sportversenyein és az ökumenikus Lónyay-kupán is. De a sportfaliújság tanúsága szerint asztaliteniszben, úszásban, sakkban és atlétikában szintén jók a törökvészi intézmény tanulói. A pingpongot egyébként akár az óraközi szünetekben is űzhetik a gyerekek, hiszen az épületben két helyen egy-egy asztal várja őket. A múlt évben felújított öltözőkben egymás zavarása nélkül négy csoport válthat ruhát az órák előtt és után.

A Baár–Madas Gimnázium azon kevés oktatási intézmény egyike, amelynek főállású iskolaorvosa van. A Lorántffy Zsuzsanna utcában fontosnak tartják az egészséges táplálkozásra és a környezettudatosságra nevelést is.

Ökocímet kaptak

–Itt nem lehet kapni kólát, csipszet, csokoládét, az automatákban viszont van ásványvíz és bioital – mondta Tombor László. – A konyhán is odafigyelünk, mit esznek a gyerekek, és erőfeszítéseink elismeréseként tavaly megkaptuk az ökoiskola címet. A szellem és a test nevelése nálunk szerves egységet képez.

Margay Sándor
Helyi Théma, 2007. V. 9.
készült: 2007. IV. 27. 12:11:23
készült: 2007. IV. 27. 12:11:37
készült: 2007. IV. 27. 13:02:04
készült: 2007. IV. 28. 10:33:26
készült: 2007. IV. 28. 10:46:34
készült: 2007. IV. 28. 10:46:53
készült: 2007. IV. 28. 10:47:18
készült: 2007. IV. 28. 11:03:47