A honlap egyetlen intézménynek sem hivatalos oldala. Bővebben az impresszumban... > Események > 2007–2008 > Centenáriumi ünepség, 2007. X. 12. > Előkészületek <előző | következő>

Ünnepel a Baár–Madas Református Gimnázium

Tetőpontjához ér jövő hét pénteken a Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon centenáriumi ünnepségsorozata.

Október 12-én 10 órakor istentisztelettel kezdődik az iskola Lorántffy Zsuzsanna utcai épületében a kommunizmus alatt felszámolt, de a rendszerváltozás után újjáéledt, jó hírű oktatási intézmény 100 éves fennállásának központi ünnepsége.

A századelőn az iskola –Baár János katolikus polgár és Madas Károly református földbirtokos közös alapítványának köszönhetően– felsőbb leányiskola és leánynevelő intézetként indult, aztán líceummá, majd leánygimnáziummá nőtte ki magát. A kommunista államosítások következtében az épületben a Móricz Zsigmond Gimnázium működött a rendszerváltozásig. A Dunamelléki Református Egyházkerület 1990 szeptemberében indíthatta újra a Baár–Madast, de az eredeti iskolaépületet csak fokozatosan kapta vissza a felekezet.

A jövő pénteki központi ünnepséget indító istentiszteleten igét Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke –a rendezvénysorozat fővédnöke– hirdet. A továbbiakban többek között Tőkéczki László világi főjegyző –az ismert történész– tart előadást a református nevelés jellegzetességeiről, Héder Jánosné, az iskola egykori növendéke és igazgató-helyettese tart visszaemlékezést. A kulturális műsor délben kezdődik. Délután kettőtől zajlanak majd az osztálytalálkozók. Az újraindulás óta mintegy 1400-an érettségiztek a Baár–Madasban.

Egy nappal később, azaz jövő szombaton 16 órától a Deák téri evangélikus templomban nagyszabású jótékonysági hangversenyt ad Fassang László világhírű orgonaművész (az iskola hajdani növendéke), a Baár–Madas Jubileumi Nagykórusa és a Psalterium Hungaricum Kórus az iskola javára. Többek között Kodály, Gárdonyi, Schütz, Buxtehude művei csendülnek fel Arany János, Berkesi Gábor, Bódiss Tamás, Cseri Zsófia és M. Losonczy Katalin vezényletével. Ugyancsak október 13-án, este fél nyolctól éjfélig az 1990 után végzett diákok számára rendeznek bált az iskola tornatermében.

Joó István
Magyar Nemzet, 2007. X. 6.
kép: Nagy Marcell
készült: 2007. X. 11. 18:11:56
kép: Nagy Marcell
készült: 2007. X. 11. 18:13:18