A honlap egyetlen intézménynek sem hivatalos oldala. Bővebben az impresszumban... > Bemutatkozunk > Magunkról > Testvériskolánk… <előző | következő>

Testvériskolánk: a Nagyberegi Református Líceum

A Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon és a Nagyberegi Református Líceum hosszú évek óta szoros szakmai és testvériskolai kapcsolatot tart fenn. E kapcsolat segítségével iskoláink egy-egy diákcsoportja (alkalmanként 35-40 diák és 3-4 kísérőtanár) minden tanévben cserelátogatáson vesz részt. Az utóbbi években szokássá vált, hogy iskolánk a nagyberegi diákcsoportot ősszel fogadja. Közös programokat szervezünk számukra, mely elsősorban budapesti városnézésből, tárlat- és színházlátogatásból áll. Minden évben vannak visszatérő programok és helyszínek, melyeket vendégeink kérnek: Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Országos Széchényi Könyvtár, Országház, Terror Háza Múzeum, Csodák Palotája, Fővárosi Állat- és Növénykert, egy előadás megtekintése valamelyik budapesti színházban. De előző években a nagyberegi csoport megismerkedhetett többek között az Operaház és a Művészetek Palotája épületével, az Iparművészeti Múzeummal, a Pálvölgyi Cseppkőbarlanggal, a Sánc utcai csillagvizsgálóval, a Gödöllői Palotával, a Feszty-körképpel is. Budapesti tartózkodásuk ideje alatt a diákok vendéglátó családoknál laknak, így erősítve még inkább a fiatalok közötti baráti kapcsolatot. Ugyancsak az ismerkedésre és a barátságok elmélyülésére szolgál a közös est. Vendégeink ilyenkor rövid előadással készülnek, melyet táncház követ.

A cserekapcsolat másik állomása: gimnáziumunk diákjainak viszontlátogatása a Nagyberegi Líceumban, tavasszal, mely már szintén hagyománnyá vált. Tanulóinknak az utazás során lehetőségük nyílik arra, hogy felfedezzék a vadregényes, történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag magyarlakta területeket, történelmünk hol dicső, hol szomorú eseményeinek helyszíneit.

A kárpátaljai út programját a nagyberegi testvériskola állítja össze, de tervezett úticéljaink között szerepel Munkács, Beregszász, Ungvár városának, a huszti vár romjainak megtekintése, az aknaszlatinai sóbánya (mely már fogalommá vált diákjaink körében, és minden évben külön kérik, hogy ne maradjon ki a programból), a tragikus emlékű szolyvai emlékpark meglátogatása, illetve egy kirándulás a Vereckei-hágóhoz, Európa közepéhez valamint a Fehér- és a Fekete Tisza összefolyásához. Kárpátaljai tartózkodásuk során a diákok a kollégiumban, illetve egy-két éjszaka családoknál alszanak. Mindkét szállásforma jó alkalmat nyújt egymás megismerésére, hosszú beszélgetésekre, hiszen a kollégiumban a budapesti és a nagyberegi diákok egymás melletti szobákban kapnak szállást. A családi környezetben pedig a baár-madasos diákok megismerhetik kárpátaljai testvéreik mindennapjait.

A kárpátaljai utazásnak egyik kiemelkedő pontja a közös délután és a búcsúest, amelyen a két iskola növendékei sportrendezvényeken vehetnek részt, és amelyen főzési tudományukat is megcsillogtathatják egy közösen elkészített bográcsgulyás segítségével.

Gimnáziumunk folyamatosan gyűjti a családok könyv- és ruhaadományait, melyet átadunk testvériskolánknak. Emellett igény szerint az oktatáshoz szükséges tankönyveket, szépirodalmi műveket, tanszereket, sporteszközöket vagy élelmiszert vásárolunk, amelyeket kirándulásunk során átadunk a Nagyberegi Református Líceumnak.

Testvériskolai kapcsolatunk másik fontos eleme, hogy minden tanévben két nagyberegi diák a mi gimnáziumunkban végzi fél évig tanulmányait.

Mindkét iskola fontosnak tartja a testvériskolai kapcsolat fenntartását és erősítését, hiszen ez mindkét intézménynek jó lehetőséget ad egymás megismerésére, tapasztalatok, barátok, barátságok szerzésére.

Felső Tímea szervező tanár (a Magyar Református Nevelés 2006. novemberi számából)