XXIV. post Trinitatis
Madas Pál oldalai > Magánemberként > 2005 > Omán > 2005. XII. 16. > Wadi al Muaydin 4. <előző | következő>
készült: 2005. XII. 16. 13:26:44
készült: 2005. XII. 16. 13:27:02

…említsünk meg egy olyan növényt, amely az ördög, a gonoszság szimbóluma. A Holt-tenger vidékén s a Jordán felső folyásának völgyében él a sivatagi tájakon egy gyönyörű szép növény. Szodomaialma (Calotropis procera) néven ismerik. Alacsony, 3-5 m-es, dúsan elágazó fa vagy cserje. Erősen parásodó, repedezett kérge, nagy, sokszor 20 cm hosszú, deresszürke, ovális, húsos levele van. Halványlilás virágszirmainak csúcsa bíborvörös. A 2 cm-es virágok dús virágzatot alkotnak. Termése messziről olyan, mint egy öklömnyi zöld alma, de felnyitva látjuk, hogy nem édes húsú gyümölcs, hanem szőrrel teli felfújt gömb, amiből erősen mérgező tejnedv csorog. Ezért elátkozott gyümölcsnek tartják, ami az ördögnek, Szodoma és Gomora elkárhoztatásának szimbóluma. Egyes bibliamagyarázók szerint erről a növényről beszél Mózes az ószövetségben:

„Szőlőjük Sodoma szőlőjéből való
és Gomora szőlőhegyéről
szőlőfürtjeik mérges fürtök,
a szemei keserűek.
Kígyóméreg az ő boruk,
viperák kegyetlen mérge.”
(5Móz 32,32-33)

Nemcsak a termés, az egész növény tele van mérgező tejnedvvel, ami a bőrhöz érve is súlyos bőrgyulladást válthat ki. Valaha nyílméregnek is használták. A termés szőrpuffancsai tulajdonképpen magszőrök tömege, amelynek segítségével a felrepedt termésből a magok a szél szárnyán repülve terjednek, mint egy füstfelhő. Ez is megerősíti, hogy Flavius csakis erre a növényre gondolhatott, amikor a Holt-tengerről a következőket írta:

„A tó, amely egészen az arábiai Zoarig húzódik, 580 stadion hosszú, 150 stadion széles. Partjával határos Sodomitis, valamikor virágzó és termékeny tartomány, amelynek pompás városai voltak, de mindenestül tűz pusztította el, mert lakóinak istentelensége miatt villám sújtotta és földig égette. Még most is mutogatják az égből hullott tűz maradványait, és a tóban öt város maradványai látszanak, s bizonyos gyümölcsök belsejében hamu van; kívülről olyanok, mint az ehető gyümölcsök, de ha kézzel leszakítják, hamuvá pukkannak szét. Így hát tények igazolják a Sodomitisről szóló hagyományokat.”
Josephus Flavius: Zsidó háború. Fordította: Révay József.

A puha, selymes fehér magszőröket párnák, matracok tömésére régóta használják. Szívós, rugalmas hajtásaiból köteleket, halászhálót fonnak.

Talán egyike a legszebb sivatagi cserjéknek. A sok kiszáradt, levéltelen vagy tüskés, vesszős növény között lombruhájában és szép virágaival olyan, mint a sivatag királynője.

készült: 2005. XII. 16. 13:27:55
készült: 2005. XII. 16. 13:28:57
készült: 2005. XII. 16. 13:31:10