Bioeast meeting, Ljubjana, 2022.05.12-13

2022.05.12-én reggel 5:00kor találkoztunk a kollégákkal a bME E-épület előtt, majd egy határmenti megállással fél tízre a Hotel Austria Ljubjanannál voltunk. 8:30 kor indult az easyJet gpe Geneva-ba, ami nem azonos az olasz Genova-val, hanem a régi magyar neve Genf, tehát Svájcban van.

Gyönyörű idő volt, végig hallgattuk a tematikus munkacsoportok beszámolóit, majd részt vettünk egy közösségi problémamegoldó ismerkedési játékban.

Vacsi után elmentem sétálni a belvárosba, noha az több mint 3,5km. Bár este 10 óra volt sok fiatal (főleg lányok) voltak az utcán, arab alig. Viszont rengeteg bicikli út és biciklis.Igazából csak papíron, mert a városhatártól körbe alig pár km-re van szinte minden irányban Franciaország, ennek megfelelően itt mindenki alapból franciául beszél,

A város közepén lévő vasútvonaoon percenként egy gigantikus tehervonat gördült végig osztrák mozdonyokkal (elég osztrák a közeg, pl. az Aldi itt is Hofer).

A belvárosi élet igen pezsgő volt még hétköznap este is, noha a külváros elég jellegtelen és kihalt (külföldiek tőlem kértek segítséget, van e valahol vendéglő).

Amúgy tiszta, és viszonylag rendezett város, kevés hajléktalannal. Némely szavuk hasonlít a miénkre pl.: kava=kávé, petek=péntek.


Belvárosi főtér a tófelőlbr>
Fehér híd, zöld folyóA várLjubjanica folyóBelvárosi katedrális folyó